Reggeli

Bölcsődei étkezés

Élelmezés feladata
A 0-3 éves korú gyermekek étkeztetésére vonatkozó érvényben lévő jogszabályok, elvek és normatívák figyelembevételével az ellátott gyermekek étkezésének biztosítása.

Az Intézmény saját főzőkonyhával rendelkezik, a beszerzést is önállóan végzi. A beszerzett élelmiszerek szakosított tárolása, raktározása és feldolgozása jogszabályi előírások szerint történik.

A bölcsődei élelmezés során a korszerű csecsemő és kisgyermek táplálási elveket úgy kell figyelembe venni, hogy a táplálék:

  • mennyiségileg elegendő, és minőségileg helyes összetételű,
  • biztonságos, a higiénés követelményeknek megfelelő: alapja a HACCP minőségbiztosítási rendszer,
  • megfelelő konyhatechnikai eljárásokkal elkészített és élvezhető legyen.

Csecsemő táplálás
A bölcsődeorvos és élelmezésvezető feladata a mindenkor hatályos irányelvek, rendelkezések figyelembevételével a csecsemő étrendjét beállítani, fejlődését nyomon követni.
A csecsemő tápszerének, egyéb ételeinek elkészítése a tejkonyhában, külön étlap szerint történik.

Kisgyermek táplálás
A korszerű táplálkozási elveknek és konyhatechnikai eljárásoknak a figyelembevételével a bölcsődevezető, az élelmezésvezetővel és a bölcsőde orvosával közösen állítja össze legalább két hétre előre az étlapot, a korosztály élelmezési, nyersanyagnormáinak figyelembevételével.
A bölcsődében az ajánlott napi energia és tápanyagtartalom 75%-át kell biztosítani. Az étrendnek a változatosság, idényszerűség, ízben való összehangoltság, önálló étkezésre nevelés szempontjainak is meg kell felelni.
Étkezés előtt az ételt az élelmezésvezetőnek meg kell kóstolni, és ezt dokumentálni kell.
Étlapot az élelmezési program alapján az élelmezésvezető mennyiségi és minőségi szempontból naponta ellenőrzi, és a tápanyag értékeket nyomon követi. A gyermekek étkeztetése és az étlap elkészítése a bölcsődeorvos, táplálékallergiás gyermek étkeztetése, és vonatkozásukban az étlap elkészítése a szakorvos utasításai szerint, a vonatkozó előírások betartásával történik.

Az étkeztetés során a mindenkor hatályos közegészségügyi szabályokat be kell tartani.